Brněnští vědci hledají nové využití pro pivní mláto

Potravinářský odpad skrývá obrovský potenciál. Myslí si to aspoň vědci z brněnské Mendelovy univerzity, kteří při něj hledají nové využití.

Velké možnosti vidí vědci například v pivním mlátu, které vzniká po filtraci sladiny. Při uvaření 100 litrů pivu vznikne asi 20 kilogramů mladiny, mláto tak patří mezi nejvýznamnější vedlejší produkty.

„Pivovarské mláto obsahuje velké množství vlákniny a další důležité látky, takže ho lze využít i jinak než jako krmení hospodářských zvířat, což je stále způsob, který převažuje,“ říká Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.

Jak by tedy mláto mohlo posloužit? Vědci chtějí mláto přidávat například do pšeničné mouky, ze které se následně vyrábějí například sušenky. Díky tomu by v nich razantně vzrostlo množství látek, které jsou pro tělo důležité, kromě vlákniny například zinek, měď nebo hořčík. Další možností je například mláto využívat jako hnojivo.

Facebook Komentáře

Související