Chemici lákají na kurzy vaření piva

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) se v rámci propagace výuky a aktivit rozhodla otevřít své brány široké veřejnosti, především pak té se zájmem o pivo, pivovarnické postupy a příslušné technologie. Samotní vysokoškolští pedagogové totiž povedou intenzivní kurzy vaření piva.

Zájemci o kurzy si mohou vybrat z jednodenních nebo vícedenních programů. Jejich cena začíná na pěti tisících korunách, výuku je však možné provádět také v menších skupinách. V tomto případě vyjde kurz na tři tisíce.

Při vícedenních kurzech se mohou zájemci do studia skutečně ponořit a s odborníky debatovat veškeré aspekty výroby, například teorii stabilizaci piva a stáčení, laboratorní kontrolu kvality piva nebo samotné legislativní požadavky na jeho výrobu. Takové konzultace přitom škola nabízí také již zavedeným provozům, které chtějí například upravit svou recepturu.

„V České republice máme dnes více než 400 minipivovarů a jejich počet stále roste, navíc přibývá fanoušků domácího vaření piva. Nejen kvůli tomu bychom chtěli nabídnout kurzy vaření piva s různou úrovní odbornosti,“ říká profesor Jan Masák, který působí na Ústavu biotechnologií VŠCHT.

K výuce škola využívá dvojici vlastních pivovarů Lachout, jeden využívá technologie tradiční, druhý zase sází na automatizaci a robotizaci výroby, zájemci si tak mohou vybrat, jaký přístup je jim bližší. Historie vaření piva má přitom na VŠCHT dlouholetou tradici, první várku zde uvařili již v roce 1965.

VŠCHT však není jedinou vysokou školou, která disponuje vlastním pivovarem. Pár kilometrů od ní provozuje vlastní výrobu Česká zemědělská univerzita pod názvem Jeník. Za tamní ležáky získal pivovar také několik ocenění.

Facebook Komentáře