Encyklopedia piva – 2.díl. IPA jako stále oblíbenější pivo českých pivovarů

Čím dál častěji se české minipivovary vrhají na vaření piva, které nese pro někoho možná tajemnou zkratku IPA. O co jde si dnes vysvětlíme.

IPA znamená Indian Pale Ale. Už z posledního slova je možné usoudit, že se IPA řadí mezi takzvaná svrchně kvašená piva, kterým se v anglickém názvosloví říká právě „ale“. Piva se vyznačují odlišnou technologií vaření, která je protikladná od klasických ležáků, se kterými se v českých hospodách a pivnicích setkáte nejčastěji.

Díky odlišnému způsobu kvašení, které probíhá za vyšších teplot a rychleji, získává „ale“ odlišnou chuť, která má nádech ovoce nebo koření. Pod název „ale“ je tak možné schovat velké množství pivní produkce z celého světa, která má původ především ve Velké Británii, Austrálii nebo Spojených státech.

Jak je jasné z názvu typu IPA, pivo má velmi blízko k Indii. Do ní se totiž tento druh začal na konci 18. století vyvážet. Průkopníkem byl pivovar Bow, který sídlil nedaleko doků, ze kterých zboží do Indie putovalo, čímž se z něj stal častý exportní artikl. V Indii mělo pivo úspěch díky chuti, která se dotvářela v průběhu lodní přepravy.

Další vlna zájmu se probudila v první polovině 19. století, dodnes se však spekuluje, čím byla  piva typu IPA tak specifická. Jednou z možností byla silnější chmelová chuť, která vynikla díky menšímu množství cukru a mladiny. Kvůli tomu IPA nebyla také tak silná, jako v té době rozšířené portery.

IPA si v průběhu let získala oblibu díky tomu, že obsahuje méně alkoholu, což v některých zemích znamenalo nižší daňovou zátěž. I přesto jsou mezi jednotlivými značkami určité rozdíly, například pivo uvařené na východním pobřeží USA se vyznačuje vyšším množstvím sladu, který má vyvážit silnou příchuť chmelu.

A kam zajít, pokud byste měli chuť na nějaké svrchně kvašené pivo? Tipem může být pražský pivovar Hostivar, který nabízí medový ALE EPM se stupňovitostí 14,4 procent.

Facebook Komentáře

Související