Encyklopedia piva – 7. díl. Německý dunkel láká milovníky černého piva

Takzvaný dunkel v naší Encyklopedii piva znovu zastupuje Německo. I přesto, že se u našich západních sousedů toto označení piva hojně používá, mnohdy je výraz zkreslený.

Tak jak to často ve světě piva bývá, mnohé názvy konkrétních druhů piv se zobecnily nebo změnily. To platí i pro dunkel, tento výraz totiž znají v podstatě všichni němečtí hospodští. Pokud si ale dunkel objednáte, zpravidla dostanete na stůl jakýkoliv tmavý ležák, který má hospodský právě na čepu. Slovo dunkel totiž znamená právě „tmavé“.

Barva dunkelu se tedy může pohybovat od měděné po tmavě rudou, stejně tak se mění i obsah alkoholu a chuť, která je ale zpravidla výrazněji cítit po sladu.

Specifičtější je ale význam pro dunkel v Mnichově a Bavorsku, kde má pivo velmi silnou tradici. Typicky dosahuje obsah alkoholu 4,5 až 6 procent, jedná se tedy o slabší pivo než jsou dopplebocky. Zpravidla se pro jejich vaření využívá mnichovský slad, typický právě barvou. Chuť bývá spíše méně hořká. Zajímavostí je, že se jedná o druh piva, který vznikl v důsledku regulací z roku 1516, které omezovaly některé ingredience.

Pokud si dunkel objednáte ale například v Düsseldorfu, dostanete od číšníka altbier, tedy pivo svrchně kvašené. Hluboce zakořeněné je pivo i ve Frankách, kde se vařením dunkelu zabývá hned několik minipivovarů.

Facebook Komentáře

Související