Encyklopedie piva – 1.díl. Stout jako černé irské zlato

Pivo typu stout patří mezi ta nejtradičnější, ne však v Česku. Pochází původně z britských ostrovů a možná si na jeho chuť vzpomenete, když si vybavíte úplně ten nejznámější stout – irský Guinness.

První zmínka o stoutu pochází z druhé poloviny 17. století, tehdy však výraz neznamenal to, co dnes, ale používal se obecně pro silné pivo. Vychází z druhu porter, který byl oblíbený pro svou silnou chuť i nižší cenu, zároveň se v dřívějších dobách snadno skladoval.

V roce 1776 přivezl britské černé pivo do Irska jistý Arthur Guinness, který je považován za otce stoutu v moderní historii. Debata ohledně názvu piva však není ukončená ani dnes, mnozí považují stout pouze za silnější druh porteru, pro jiné je samostatným typem.

Čím je ale stout specifický? Jak bylo výše zmíněno, je to jeho obsah alkoholu, který se pohybuje kolem osmi procent. Od běžných černých ležáků se stout odlišuje způsobem přípravy, kdy dochází k svrchnímu kvašení. Stout je charakteristický hustou krémovou pěnou a chutí po praženém sladu.

Samotný stout se vyrábí hned v několika variantách, jednou z nich je například mléčný stout. Do něj je přidávána mléčná laktóza, díky které pivo získává nasládlou chuť. Mezi další typy patří také suchý irský stout nebo stout imperiální. Ten byl vařen speciálně pro potřeby carského Ruska.

Mezi českými pivovary můžeme najít hned několik takových, které s výrobou stoutu experimentují, patří mezi ně například minipivovar Chomout, který najdete severně od Olomouce.

Facebook Komentáře

Související