Encyklopedie piva – 10. díl. Belgický oud bruin vyžaduje trpělivost

V dalším dílu pivní encyklopedie zavítáme znovu do Belgie, kde se poodhalíme tajemství piv typu „oud bruin“.

Oud bruin do překladu znamená „staré hnědé“ a výborně tak definuje, co je toto belgické pivo vlastně zač. Setkat se s ním můžete hlavně ve Vlámsku, tedy severní části Belgie, kde jako jazyk převažuje nizozemština. Z ní název piva také pochází.

Historie piva sahá do 17. století, kdy ho začal vařit pivovar Liefmans z města Oudenaarde. Pivo se vyznačuje především dlouhým procesem, v průběhu kterého pivo stárne a získává svou specifickou chuť. Typicky může dosáhnout až roku. Kvašení totiž nejdříve probíhá několik týdnů až měsíců před tím, než je pivo stočeno, proces ale pokračuje i v lahvi.

Právě čas pivu dodává specifickou chuť, kterou mnozí popisují spíše jako kyselou, historicky však piva oud bruin byla ještě kyselejší. Pivo se vyznačuje spíše červenou barvou a mírnou příchutí sladu a chmelu, případně se podobá vinnému aromatu. Větší pivovary také často míchají mladší piva se staršími.

Obsah alkoholu dosahuje čtyř až osmi procent.

Facebook Komentáře

Související