Encyklopedie piva – 11. díl. Letitá touha po kávovém pivu

Milovníci piva a milovníci kávy zdají se být členové dvou naprosto odlišných táborů. Nemusí to být přitom pravda, jak ukazují snahy co nejvíce přiblížit chuť piva právě horkému nápoji z pražených zrn.

Kávové pivo patří v posledních letech mezi nejvýznamnější trendy hlavně u malých pivovarů v zámoří. Typická chuť kávy je tam pro sládky velmi lákavá, snaží se tak najít ideální kombinaci, která by pivo zbytečně nepřebíjela.

Základem tak mohou být jak spodně kvašené ležáky, tak svrchně kvašená piva. Ta jsou přitom využívána nejčastěji, oblíbené jsou zejména silnější stouty nebo portery. Výjimkou ale nejsou ani krémové aly nebo typy IPA.

Způsobů přidávání kávové chuti, a tedy i kávových zrn, do piva je hned několik. Buď může dojít k ochucení výsledného piva nebo pouze vody používané k vaření. Hlavním úskalím je ale relativně vysoká kyselost kávových zrn, která by se do piva neměla plně dostat.

Kávové pivo je tak díky své specifické chuti vhodné k celé škále jídel od slaných dezertů přes sýry až po vepřová masa. Pivo se díky speciální ingredienci vyznačuje tmavou chutí a výrazným aroma.

Facebook Komentáře

Související