Encyklopedie piva – 12. díl. Gose z Goslaru

V dalším dílu encyklopedie se podíváme na typ piva, který bude většině z vás nejspíš neznámý. Nese tajemný název gose.

Starobylé německé pivo nese jméno po městě Goslar, které se nachází v Dolním Sasku pod vrcholy pohoří Harz. První podložená zmínka o pivu sahá do první poloviny čtrtnáctého století, i když některé prameny hovoří o ještě dřívější výrobě tohoto typu. Většího rozmachu se nápoj dočkal až v osmnáctém století, kdy se pivo začalo ve velkém vařit v Lipsku.

Vaření tohoto typu bylo vždy technologicky náročné, například kvůli spontánnímu kvašení. Proto se jednalo zpravidla o záležitost bohatších měšťanů, kteří si ho mohli dovolit.

V současnosti se gose vaří technikou svrchního kvašení, chuť utváří především vysoký podíl pšenice ve sladu, který dosahuje minimálně poloviny. Do piva se rovněž přidává sůl a koriandr, ve výsledku má tak pivo lehce pikantní chuť. Proces kvašení přitom pokračuje ještě v typických baňatých lahvích.

Vlivem druhé světové války a sovětské totality sice výroba gose v minulém století téměř ustala, nyní se jí však ujímají mnohé německé pivovary z tohoto malebného regionu.

Facebook Komentáře