Encyklopedie piva – 13. díl. Sladký život s framboise

Belgická piva jsou známá buď pro jejich sílu, nebo spojení s různými druhy ovoce. Pokud vládnete francouzštině, už nyní přitom víte, o čem budeme hovořit.

Slovo framboise ve francouzštině označuje malinu, v hospodách a restauracích pod ním ale najdete tak oblíbená malinová piva. Maliny se přitom do piva nepřidávají po uvaření piva, ale ještě před samotným procesem kvašení.

Jedná se zpravidla o typ lambického piva, o kterém jsme psali již v jednom z dřívějších dílů Encyklopedie, původně se přitom jednalo o druh takzvaného kriek lambiku. Ten se vařil společně višněmi typu Schaarbek a vyznačoval se nakyslou chutí.

Při výrobě framboise je možné využívat buď celé maliny, dužinu nebo pouze malinovou šťávu. Po uvaření se nechává až rok uzrát, poté může buď putovat přímo do lahve, nebo dojde k dalšímu kvašení piva, kdy se přidává další ovoce. Stejně tak je možné framboise míchat s dalšími lambickými pivy.

Jedním z typických lambických piv framboise je například Lindemans, který má 2,5 procenta alkoholu.