Encyklopedie piva – 14. díl. Märzenbier, legenda z Oktoberfestu

Na nejznámějším pivním festivalu, který se koná na konci září v Mnichově, si rozhodně nedáte jakékoliv pivo. V nabídce jsou pouze místní a tradiční piva, jedním z nich je přitom takzvaný Märzenbier.

A čím je tak zvláštní? Například stářím, jeho původ se traduje až do 16. století, kdy v roce 1553 vznikl zvláštní dekret. Podle něj mohli pivovarníci pivo vařit jen mezi zářím a dubnem, jak už napovídá název Märzenbieru, tento druh piva se vařil konkrétně v březnu.

Také proto se vyznačuje vyšším obsahem alkoholu, který měl pivu pomoci vydržet až do září, kdy se zase mohla výroba rozjet. Léto lahve piva zpravidla přečkávaly ve sklepeních a ty, které zbyly, se otevřely právě při podzimních slavnostech piva. Chuť je specifická také vyšším obsahem chmele. Původní Märzenbier byl tedy mnohdy popisován jako tmavý a hořký.

V Německu nyní pivovary vyrábějí různé druhy Märzenbieru, od světlých až po úplně tmavé, často svým názvem také odkazují právě k podzimním slavnostem piva. Oblíbené je pivo ale i v Rakousku, patří tam mezi nejpopulárnější typy, specifické je sladší chutí.

Facebook Komentáře

Související