Encyklopedie piva – 15. díl. Oslavte svátky pivem ze Champagne

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí ochutnat něco speciálního. A co může být více slavnostnějšího, než šampaňské pivo?

Může se to zdát jako protiklad – pivo a šampaňské. Nicméně pro západní pivovary se nejedná o neřešitelný úkol. Pivem s korkovými uzávěry a v lahvích s vysokým hrdlem jsou známí například Belgičané, odtud už vede k šampaňskému jen krok. Ale ten nejdůležitější.

Zpravidla se tedy jedná o svrchně kvašená piva, která jsou dokončena metodou typickou pro šampaňské, musí tedy být dokonce uložena ve sklepích v oblasti Champagne, aby mohla nést právě tuto značku.

Podobné jsou i samotné procesy zrání nebo způsob, jakým se dostávají kvasnice z lahve ven. Celý proces trvá až několik měsíců a je časově velmi náročný, výsledek však stojí za to. Piva vyrobená tímto způsobem jsou zpravidla velmi silná, často výrobci ještě přistupují k jejich dochucování

 

Facebook Komentáře

Související