Encyklopedie piva – 17. díl. Tajemná zkratka EBU

Při výběru a nákupu piva se můžete řídit hned několika ukazateli, které vám napoví, jak bude pivní mok chutnat. Jedním z nich je takzvané EBU.

EBU je zkratka pro European Bitterness Unit scale, tedy pro evropskou stupnici hořkosti. Díky číslům, která představuje, tedy můžeme mít rámcovou představu o tom, jak moc bude dané pivo hořké.

Zjednodušeně můžeme říct, že je za hořkost piva zodpovědný především chmel, který obsahuje látky hořkost nesoucí, stejně tak jako alfa a beta kyseliny. Tyto látky hořkost uvolňují v procesu vaření a izomerizace, beta kyseliny pak v menším množství v kontaktu s kyslíkem.

Aby ale sládek dopředu věděl, jak hořké bude pivo, musí dokonale znát odrůdu chmele, ze které nápoj vaří. Jde tedy především o to, aby znal obsah alfa kyselin, jejichž množství je pro výslednou hořkost směrodatné. Mezi druhy chmele s největší hořkostí řadíme například odrůdy Tomahawk nebo Chinook. Výslednou hořkost je pak možné zjistit pomocí spektrometrie, tedy analýzy pracující se světlem.

Často se můžete také setkat se stupnicí IBU, která je však pro běžného uživatele v podstatě totožná a srovnatelná s EBU, liší se jen v některých procesech získávání konkrétních hodnot. Zároveň je důležité připomenout, že výslednou hořkost piva významně ovlivňují také další ingredience a způsoby vaření – ačkoliv tedy stout bude mít více jednotek EBU, pocitově bude méně hořký než ležák s méně jednotkami.

Přibližný přehled jednotek EBU u jednotlivých stylů:

Lambik – 0-10

Pšeničný ležák – 8-18

Americký ležák – 8-26

Kolsch – 20-30

Plzeňský typ – 24-44

Porter – 18-50

Bitter – 24-50

Pale ale – 30-50

Stout – 30-90

Barleywine – 34-120

IPA – 40-120

Facebook Komentáře

Související