Encyklopedie piva – 18. díl. Valonský saison

Jak už bylo v naší encyklopedii zmíněno několikrát, Belgie je typická pro svá lokálně specifická piva. Dalším takovým, které si představíme, je saison.

Saison patří mezi ta piva, která typicky dostanete ve vysoké skleněné lahvi podobné té od perlivého vína. Tento světlý „ale“ nicméně není šampaňskému podobný tolik, jako ostatní druhy belgických piv.

Původní saison se totiž vyznačuje především nižším obsahem alkoholu, ačkoliv nyní je praxe mnohdy jiná. Ve středověku totiž byla tato piva běžně podávána pracovníkům jako zdroj vody při dodržování pitného režimu. Denně pak saisonu zkonzumovali až pět litrů, objem alkoholu zřídka přesahoval tři procenta.

V té době se saison vařil především v chladnějších měsících, přičemž v chladných sklepech vyčkával na horké letní dny. Od tohoto způsobu výroby nese také svůj název – v překladu „roční období“. Kromě toho, že uchovávání piva v chladnějších měsících bylo z technologického hlediska snazší, má zimní vaření i další výhodu – zaměstnáte jím pracovníky i v době, kdy jí není dostatek na polích a v sadech.

V současnosti obsah alkoholu v pivech typu saison dosahuje až osm procent a zpravidla bývají dochucována ovocem nebo kořením. K výrobě se používá především světlejší slad.

Encyklopedie piva – 17. díl. Tajemná zkratka EBU

Encyklopedie piva – 16. díl. Jak vzniklo první pivo?

Encyklopedie piva – 15. díl. Oslavte svátky pivem ze Champagne

Encyklopedie piva – 14. díl. Märzenbier, legenda z Oktoberfestu

Encyklopedie piva – 13. díl. Sladký život s framboise

Encyklopedie piva – 12. díl. Gose z Goslaru

Encyklopedie piva – 11. díl. Letitá touha po kávovém pivu

Encyklopedie piva – 10. díl. Belgický oud bruin vyžaduje trpělivost

Encyklopedie piva – 9. díl. Tajemný belgický lambik

Encyklopedie piva – 8. díl. Zajít si na skotskou? Ne vždy může jít o whisky

Encyklopedie piva – 6. díl. Mystické bière de garde

Encyklopedie piva – 5. díl. Tajemná zkratka ESB

Encyklopedie piva – 4. díl. Německé bocky a doppelbocky

Encyklopedie piva – 3. díl. APA jako pivní benjamínek

Encyklopedia piva – 2.díl. IPA jako stále oblíbenější pivo českých pivovarů

Encyklopedie piva – 1.díl. Stout jako černé irské zlato

Facebook Komentáře

Související