Encyklopedie piva – 19. díl. Zmatky kolem quadrupelu

S pojmem quadrupel se snadno můžete setkat u mnohých belgických piv, po letech debat však stále nepanuje shoda na tom, zda se jedná o svébytný a samostatný druh piva.

Obecně se s tímto označením můžete setkat především u silnějších piv, jejichž obsah alkoholu přesahuje deset procent. Synonymním termínem pro quadrupely je takzvané grand cru, kterým se označuje ve frankofonních zemích kvalitnější gastronomie.

U belgických piv toto označení najdete typicky u nejlepšího piva z daného pivovaru, američtí výrobci zase pojmem grand cru označují své speciály a limitované série. Pojem quadrupel zase v USA zpravidla patří především silným svrchně kvašeným pivům, nicméně se nejedná o odborný termín.

Některé pivovary si přitom pojmy quadrupel i grand cru přisvojily a přímo podle nich pojmenovávají svá piva, proto se s nimi můžete setkat také přímo na etiketách.

Encyklopedie piva – 18. díl. Valonský saison

Encyklopedie piva – 17. díl. Tajemná zkratka EBU

Encyklopedie piva – 16. díl. Jak vzniklo první pivo?

Encyklopedie piva – 15. díl. Oslavte svátky pivem ze Champagne

Encyklopedie piva – 14. díl. Märzenbier, legenda z Oktoberfestu

Encyklopedie piva – 13. díl. Sladký život s framboise

Encyklopedie piva – 12. díl. Gose z Goslaru

Encyklopedie piva – 11. díl. Letitá touha po kávovém pivu

Encyklopedie piva – 10. díl. Belgický oud bruin vyžaduje trpělivost

Encyklopedie piva – 9. díl. Tajemný belgický lambik

Encyklopedie piva – 8. díl. Zajít si na skotskou? Ne vždy může jít o whisky

Encyklopedie piva – 6. díl. Mystické bière de garde

Encyklopedie piva – 5. díl. Tajemná zkratka ESB

Encyklopedie piva – 4. díl. Německé bocky a doppelbocky

Encyklopedie piva – 3. díl. APA jako pivní benjamínek

Encyklopedia piva – 2.díl. IPA jako stále oblíbenější pivo českých pivovarů

Encyklopedie piva – 1.díl. Stout jako černé irské zlato