Encyklopedie piva – 20. díl. Čang z hor

V dalším dílu pivní encyklopedie se vydáme poněkud dále od evropské pivovarnické tradice. Nápoj zvaný čang je totiž spjatý s Himalájemi. I přesto, že se nejedná přímo o pivo, je jeho ne úplně vzdáleným příbuzným.

Jak už tedy z geografického určení vyplývá, čang je oblíbený především mezi Nepálci, Tibeťany a částečně také obyvateli Bhútánu.

Čang se vaří jak z ječmene, tak i rýže nebo prosa, kdy se částečně zkvašená semena plní do bambusové nádoby. Následně se přidává horká voda, z celého procesu vzniká nápoj podobný svrchně kvašeným pivům nebo také ruskému kvasu. Po přidání kvasnic je nápoj ponechán v klidu po několik dní Obsah alkoholu v čangu je zpravidla významně nižší než u běžných piv.

Nápoj se v letních měsících podává v pokojové teplotě, v zimě se však můžete setkat také s teplejší variantou.

Nápoji místní obyvatelé přikládají mnohé léčivé účinky, zároveň bývá součástí tradičních náboženských rituálů.