Encyklopedie piva – 3. díl. APA jako pivní benjamínek

Pivo takzvaného typu APA u nás sice není tak populární, jako britsko-indická IPA, přesto se jedná o zajímavý druh, který si určitě zaslouží pozornost znalců piva.

Jak už samotný název napovídá, American Pale Ale, tedy APA, je příbuzná s pivy IPA, především pak s jejími americkými variacemi. Samotní odborníci se hranice mezi nimi nesnaží stavět příliš pevně, protože se rozdíly mezi nimi často stírají.

Hlavním rozdílem mezi oběma svrchně kvašenými pivy je použití amerického chmele u piv APA. Menšími rozdíly pak mohou být čistší kvasnice nebo odlišný slad, který pivům APA dává právě specifickou chuť. APA je především slabší než piva typu IPA, obsah alkoholu nejčastěji dosahuje 4,5 až 6,2 procenta.

Historie piv APA přitom není nijak stará. Sahá do sedmdesátých let minulého století, kdy si várkou „ale“ chtěl pivovar Anchor připomenout americkou válku o nezávislost. Majitel pro potřebu výroby piva sbíral informace ve Velké Británii, rozhodl se však pivo nepřislazovat cukrem. Zároveň založil tradici využívání odrůdy chmele Cascade, která je pro piva APA typická dodnes.

Prudší nástup zažila APA v 80. letech především díky pivovaru Sierra Nevada.

Facebook Komentáře

Související