Encyklopedie piva – 5. díl. Tajemná zkratka ESB

Pokud v některém z českých minipivovarů narazíte na zkratku ESB, rozhodně neváhejte. V Česku se totiž jedná o ojedinělý druh piva.

ESB je zkratkou pro takzvaný Extra Special Bitter, hovorově se pivu ale často říká pouze „bitter“, což může být v širším kontextu nesprávné. Bitter je svrchně kvašeným pivem typu „pale ale“, vyznačuje se přitom barvou, která má tóny od hnědé po zlatavou.

Původ má bitter v Anglii, i tam je však považován spíše za sezónní typ a specialitu, která vybočuje z tamního mainstreamu. Pivaře přitom může částečně mást název piva, který v anglickém jazyce znamená „hořký“, právě hořkost ale nemusí být vůbec výrazná. Pivo se spíše vyznačuje ovocnými tóny.

Zkratkou ESB mohou být někdy označované těžší a plnější „bittery“. Další rozdělení podle obsahu alkoholu může být odstupňováno podle názvů na ordinary, best, special, extra special (právě ESB) a premium. Obsah alkoholu se tak pohybuje od tří do sedmi procent. Důležitou součástí bitterů jsou místní anglické kvasnice a v mnoha případech i tamní chmel.

Ačkoliv mají za sebou bittery velký úspěch v domovské Anglii, především pak v oblasti Londýna, v posledních letech o ně roste zájem i ve Spojených státech. Mnohá piva se však od původního originálu značně odlišují.

Jedním z nejznámějším pivem typu ESB je to z londýnského pivovaru Fuller. Dvakrát dokonce zvítězilo soutěž o nejlepší pivo světa, přesto, že se vyrábí teprve od roku 1971.

Facebook Komentáře

Související