Encyklopedie piva – 6. díl. Mystické bière de garde

Takzvané bière de garde patří mezi piva, na které v českých končinách nejspíš nenarazíte. Přesto se ale tuto specialitu vyplatí znát.

Pro překlad francouzského „bière de garde“ si budeme muset pomoci drobnou znalostí kontextu. Garde znamená ve francouzštině „strážit“, slovo bychom mohli přeložit také jako „uschovat“.

Bière de garde je tedy typ archivního piva, které má tradici na severu Francie v oblasti Nord-Pas-de-Calais. Jedná se o svrchně kvašený „ale“ se zlatavou až měděnou barvou, jeho výroba měla tradici na francouzských farmách. Zde pivo vyráběli kvůli kvasnicím především v zimě a na jaře.

Jak již název napovídá, poté, co farmáři pivo uvařili, zavřelo ho do lahví s korkovým uzávěrem a nechali ve sklepě zrát. K pití přistupovali až následující rok. Typicky je sice bière de garde nefiltrovaným „alem“, nicméně existují i spodně kvašené varianty. Množství alkoholu se pohybuje od sedmi do devíti procent

Ačkoliv již francouzští farmáři příliš vlastnímu pivu neholdují, jeho výroba se téměř bez výjimky udržela v minipivovarech.

Facebook Komentáře

Související