Encyklopedie piva – 8. díl. Zajít si na skotskou? Ne vždy může jít o whisky

Severní část Velké Británie je známá především svou whiskey. Narazit ale můžete i na různé druhy piv, za pozornost stojí určitě scotch ale.

Jak již název napovídá, scotch ale je druh svrchně kvašeného piva, konkrétně se jedná o typ „pale ale“ ze světlého sladu. I přesto, že se  odkazuje ke Skotsku, název tohoto druhu piva má původ v Americe.

Za oceánem tak označovali silná piva, která od 18. století putovala do Ameriky ze skotského Edinburghu. Doposud se tak pivům, která se ze Skotska do USA přivezou, dodává přídomek „scotch ale“. Typická je pro pivo plná barva a nasládlá chuť, která se může mísit až s karamelovými tóny, které vznikají při úpravě sladu.

Výraz „scotch ale“ však můžete zachytit i ve Francii, kde jsou oblíbená piva s rašelinovými tóny, tedy takovými, jaké je možné cítit například ve whiskey.

Místo výrazu scotch ale se mnohdy používá také termín „wee heavy“, který rovněž označuje silnější piva, jejichž obsah alkoholu začíná na přibližně na šesti procentech. A na jaký „scotch ale“ tedy zajít? Možností je ve Skotsku mnoho, jedním z tipů může být například značka McEwan’s, která se vyrábí v Edinburghu a úspěch sklidila právě v zahraničí. A to především pivem se sedmi procenty alkoholu, které nese název McEwan’s Champion Ale.

Facebook Komentáře

Související