Encyklopedie piva – 9. díl. Tajemný belgický lambik

Po několika dílech pivní encyklopedie nastal čas vrátit se do země pivní speciálů, tedy do Belgie.

Jedním vůbec z nejzvláštnějších piv, která z Belgie pochází (pokud nepočítáme mnohé ovocné variace na běžná piva), je takzvaný lambik.

Jak už to, tak v zemi pralinek a čurajícího chlapečka bývá, i lambik je silnou krajovou specialitou, můžete ho tedy ochutnat zpravidla jen v Bruselu nebo přilehlém západním regionu Pajottenland.

Lambik se vyznačuje především velmi specifickým způsobem kvašení, které je oproti jiným pivům spontánní. Kvasinky a bakterie jsou divoké, tedy přirozeně nacházející se ve vzduchu v údolí Zenne. Jsou ale také důvodem, proč je pivo možné vařit jen mezi říjnem a květnem, v ostatních měsících je totiž ve vzduchu příliš mnoho nežádoucích organismů.

Specifika má také chmel, který je zpravidla suchá a starý, pivo z něj tak nezískává v podstatě žádnou chuť, funguje však výborně jako konzervační látka.

Také proto má lambik svou specifickou chuť, která je suchá a v první fázi připomíná víno, následně však chuť doplní kyselé tóny. Zpravidla je ale lambik vytvořen smícháním dvou nebo více piv, čistý lambik je spíše výjimkou. Jednotlivé typy lambiku pak mají své specifické názvy, například Gueuze je kombinace ročního a tříletého lambiku.

Facebook Komentáře

Související