Encyklopedie piva: Grodziskie jako polský klenot

Pokud se v létě octnete u našich severních sousedů, a budete hledat, čím uhasit žízeň, grodziskie by mohlo být jedním z možných tipů.

Grodziskie je historický, svrchně kvašený styl piva, který se vyznačuje především velkým množstvím bublin a světlou barvou, což je také důvod, proč se mu mnohdy přezdívá „polské šampaňské“. Ve srovnání s šumivým vínem má však grodziskie nižší obsah alkoholu, který se pohybuje od 2,5 do 5 procent. Vyznačuje se chutí po pšeničném sladu a nese v sobě dubové aroma. To pivo získává z procesu sušení pšenice.

Pivo má svůj původ v západním Polsku a sahá do začátku 17. století, kdy se vařením piva zabývali tamější mnichové. Na začátku 20. století pivo zažívalo úpadek, po druhé světové válce také kvůli zestátnění pivovarů. Od 21. století je pivo záležitostí především minipivovarů, v roce 2011 vznikla komise na obnovení tohoto stylu, který se vaří například i ve Spojených státech.

Pokud si grodziskie objednáte, zpravidla vám na stole přistane ve vysoké a úzké sklenici.