Encyklopedie piva: Jaké pivo má největší hořkost?

Chmel patří mezi základní suroviny při vaření piva. Vhodně vybraná odrůda dá piv nezaměnitelnou chuť a především ovlivní jeho hořkost. Mnohé pivovary se snaží dosáhnout co největší hořkosti, která se vymyká všem tradičním měřítkům. Svoji kategorii má hořkost i v Guinnessově knize rekordů.

Ještě nedávno tento primát držel Brit Peter Fowler, který po dekádách zkušeností uvařil ve svém pivovaru Pitstop Brewery pivo s názvem The Hop. K vaření použil odrůdy chmele Simcoe, Centennial a Chinnok, následně pak dodal i chmelový extrakt. Výsledkem bylo pivo, jehož hořkost dosáhla 323 jednotek IBU (vysvětlovali jsme ZDE), čímž Fowler překonal dřívější pivo s dvěma sty jednotkami. Pro srovnání – hořkost běžných ležáků začíná na 30 jednotkách IBU.

Fowlerův rekord potvrdily i nezávislé laboratoře, v roce 2015 se však musel primátu vzdát. Získal ho totiž pivovar z amerického Delaware s názvem Dogfish Head Craft. Ten se pochlubil pivem s více než dvojnásobkem jednotek IBU, takzvaný Hoo Lawd jich má 658. Sami sládci však přiznávají, že pivo není pro každého.

Milovníci extrémní hořkosti mají přitom i další možnosti. Nárok na pivo s nejvíce IBU si dělá hned několik pivovarů, jejichž rekordy však nejsou oficiálně zapsány. Vyniká mezi nimi především nápoj od Carbon Smith Brewery, který má údajně 2600 jednotek IBU. Zda je to pravdou, nevíme, jisté však je, že recenzenti si nápoj nijak neoblíbili.

Facebook Komentáře