Encyklopedie piva: Míchaný gueuze

O lambických pivech jsme již v naší encyklopedii psali, jak už to tak ale ve světě piva bývá, nic není jednoduché. Lambická piva mají totiř své speciální typy, z nichž jedním je právě gueuze.

Gueuze vzniká smícháním mladého, tedy ročního, a staršího lambického piva, které je zpravidla dva až tři roky staré. Důvod pro jejich smíchání je zřejmý – mladá lambická piva nejsou plně kvašená, obsahují tedy cukry, které je možné dále kvasit, pivo tedy podstupuje druhý proces.

Geuze se také kvůli tomu příliš nepodobá běžným svrchně kvašeným pivům. Divoké kvasinky pivu dodávají speciální chuť, která se podobá kyselým ciderům. Pivu rovněž chybí tradiční chuť chmele. Kvůli chuti tedy není výjimkou, že někteří výrobci do piva přidávají sladidlo aspartam. Také kvůli tomu se pro netradiční gueuze vžil přídomek „oude“ – tedy starý.

Tradičně se gueuze podává v lahvích od šampaňského, ať už malých, nebo tradičních „sedmičkách“. Pivo má svůj původ v belgické oblasti Pajottenland a komerční výroba se datuje do 19. století. Pivo běžně obsahuje čtyři až šest procent alkoholu.