Encyklopedie piva: Sahti ze severu

V dalším díle encyklopedie se podíváme trochu na sever. Ačkoliv jsou Finové známí především svým vřelým vztahem k vodce, nemůžeme vynechat ani jejich speciální piva. Jedním z nejznámějších je takzvané sahti.

Tak jako mnoho dalších piv, sahti se liší region od regionu. Stejně tak se liší jeho název, a především přístup k vaření. Trochu jiný bude na západě a odlišný bude například na ostrovech.

Sahti se vyrábí hned z několika druhů obilovin, nejčastěji z ječmene, žita a ovsa. Jednou ze zajímavých ingrediencí je jalovec, který při vaření může nahradit chmel. Sahti je svrchně kvašeným pivem, jehož chuť je zpravidla cítit banány. Ty však nejsou ingrediencí, ale jedná se o výsledek vaření pomocí pekařských kvasnic. Pivo je díky tomu také kalné, s červenohnědou barvou.

Sahti se vaří tradičním finským způsobem, který je náchylný na plíseň. K přípravě se využívají tradiční nádoby kuurna, v nichž se pivo vaří často podomácku. Pití piva je často spojováno se saunovou kulturou.

Facebook Komentáře

Související