Encyklopedie piva: Vydejte se ochutnat kölsch

Německá pivní kultura rozhodně není jen o tradičních ležácích, na které můžete narazit například v Bavorsku. Jedním ze zajímavých typů je kölsch.

Jak už název nápoje napovídá, pivo pochází z oblasti německého Kolína, tedy západu země. Oproti tradičním německým pivům se přitom vyznačuje několika specifiky. Pivo vzniká jako svrchně kvašené a dozrává v chladu, stejně jako ležáky.

Rovněž ve srovnání s jinými německými pivy obsahuje méně chmelu, což se podepisuje především na hořkosti nápoje. Ta v hodnotách IBU dosahuje 20 až 30 jednotek. Kölsch se přitom nevyznačuje pouze specifickým způsobem hybridní výroby, ale také koonzumací. Pivo se pije ze sklenic o objemu 0,2 litru, servírováno je pak na speciálních tácech nesoucích jméno kranz.

Historie piva sahá ke konci 18. století, kdy se hybridní proces výroby začal využívat, rozmach zažilo asi o sto let později. Na konci minulého století byla ustanovena jasná pravidla pro vaření kölsche, pivovar tak nesmí být například dále než sto kilometrů od Kolína.

Facebook Komentáře

Související