Encyklopedie piva: Zlatý nápoj bez lepku

Stovky tisíc po celém světě trpí nesnášenlivostí k lepku, nebo také takzvanou celiakií. Neschopnost trávit ječmen nebo pšenici pak komplikuje i pití piva. Naštěstí existuje řešení.

Právě tyto látky je v bezlepkových pivech nutné nahradit. Způsobů je přitom hned několik, nejčastěji se používá kukuřice, pohanka nebo rýže. Kromě bezlepkových piv vznikají zároveň piva s nízkým obsahem lepku, typicky vznikají z ječmene nebo žita. Zpravidla i tato piva může pít velká část celiaků.

Velkou výzvou je pro výrobce především ekonomická náročnost odlišných postupů, které se odrážejí i v ceně piva. Ta může být až několikanásobně vyšší než u standardních piv, i v posledních letech však jejich cena klesá. Zároveň roste počet pivovarů, které se na bezlepkové pivo specializují.

K výrobě se mnohdy používá například slad z čiroku.

Facebook Komentáře

Související