Frýdlantská škola uvaří Hospodáře z vlastního chmele

Na nové dvanáctistupňové pivo se budou moci těšit obyvatelé severočeského Frýdlantu. Nápoj s názvem Hospodář uvaří zástupci Střední školy hospodářské a lesnické z vlastního chmele.

Chmel vyrostl na naučné stezce u frýdlantského zámku, v blízkosti střední školy. Slavnostní sklizeň osmi kilogramů chmele proběhla koncem září, kdy se chmel, který patří do odrůdy poloraného žateckého červeňáku, okamžitě využil k výrobě vlastní várky piva. Té se může veřejnost dočkat v druhé půlce října.

„Nápad pěstovat na naučné zemědělské stezce kromě jiných plodin i chmel, jsme s kolegou Jaroslavem Palarcem dostali vlastně už při jejím zakládání před dvěma lety. Už tehdy jsme měli takový sen, že bychom z něj jednou uvařili školní pivo,ׅ“ uvedl při slavnostní sklizni pedagog školy Miroslav Kudrna, který za nápadem stojí.

Důležitá je přitom v celé akci také spolupráce Zámeckého pivovaru Frýdlant, jehož prostory a technologie pedagogové k vaření společně se sládkovou pivovaru Barborou Kracíkovou využili. Celkem má vzniknout 20 hektolitrů ležáku Hospodář, k dostání bude výhradně v pivovaru, a to jak v lahvích, tak stáčený.

Tradice vaření piva ve Frýdlantu sahá až do 14. století, přičemž asi 500 let stojí pivovarnický provoz na stejném místě jako doposud. Výroba probíhala až do roku 1949, kdy došlo k zastavení provozu, budova v následných letech chátrala. V roce 2012 však soukromý majitel zahájil rozsáhlou rekonstrukci, v roce 2014 zde pak vznikla první vlastní várka piva. V současnosti najdete v nabídce ležáky, IPU, ALE i Stout.

Facebook Komentáře

Související