Kam na vánoční speciál? Podívejte se, kde také vaří sváteční pivo

Nedávno jsme přinesli přehled prvních pivovarů, kam můžete vyrazit za vánočními pivy. Nyní budeme v přehledu pokračovat a nabídneme vám hned tři možnosti, kde můžete piva ochutnat.

Tím prvním bude tip z Pivovaru Lobeč, který vznikl nedaleko Mšena na Kokořínsku. Ještě před několika lety chátrající ruina má nyní novou podobu a láká tak na nový speciál. Tím je svrchně kvašený American Red Ale, pivo s 12,3 % EBM a necelými pěti procenty alkoholu.

Pivo se vyznačuje, jak již název napovídá, především červenou barvou. Specifická je také chuť připomínající sušenky a angrešty, cítit můžete rovněž náznak sauvignonu. Pivo v Lobči vyrábějí ze dvou sladů, plzeňského a mnichovského. Chmel má pak původ rovnou ve třech odrůdách, kromě žateckého se jedná rovněž o novozélandský a americký. Díky absenci filtrování a pasterizování je pivo lehce kalné.

Vánoční speciál si připravili rovněž v minipivovaru a restauraci Krajinská 27, který se nachází v Českých Budějovicích. Černá adventní je pivo s čtrnácti stupni a vyznačuje se chutí, která podle sládka není „ani hořká, ani sladká“.

Do vod vánočních speciálů se vrhají i velké pivovary. Tradičně o adventu připravuje svůj Maxxim i pivovar Zubr z Přerova. Jedná se o čtrnáctistupňové pivo s vyšší plností a charakteristickou hořkostí. Obsahuje 6,5 procenta alkoholu a podle sládků se hodí k tradiční štědrovečerní tabuli, tedy i kaprovi. Toto pivo v Přerově vyrábějí již devátým rokem.

Facebook Komentáře

Související