Lidé jsou ochotni platit za pivo šetrné k prostředí, zjistil výzkum

Mnoho pivovarů se stále více zaměřuje na takzvanou „udržitelnou“ formu vaření piva. Tedy takovou, která bere ohled na životní prostředí nebo energetickou náročnost.

Studii chování zákazníků provedli výzkumníci z americké univerzity Indiana. Zjistili přitom, že většina amerických konzumentů piva by byla ochotna zaplatit více, kdyby věděli, že nápoj byl vyroben s ohledem na okolí a prostředí. Uvádí to server Science Daily.

Částka, kterou by si pivaři byli ochotni připlatit, je 1,3 dolaru za karton šesti piv, v přepočtu tedy necelých pět korun za jednu plechovku piva. „V pivovarnickém průmyslu je možné k takovým změnám s ohledem na nízký růst cen přistoupit,“ uvedla ve studii Sanya Carleyová, která je její autorkou.

Největší potenciál snížení energetické náročnosti přitom podle studie mají minipivovary, jejichž počet za poslední dekádu vzrostl o 200 procent. Některé americké minipivovary přitom běžně využívají solární panely nebo vlastní zařízení na úpravu odpadní vody. Dalším řešením mohou být například izolované tanky na pivo nebo zařízení na získávání tepla z procesů vaření piva.

Zajímavostí výzkumu přitom také je, že podobný přístup k šetrnému vaření piva mají jak američtí milovníci minipivovarů, tak věrní fanoušci tradičních velkých značek jako je Budweiser nebo Coors.

Facebook Komentáře

Související