Matuška s Prazdrojem uvařily pivo k výročí republiky

Plzeňský Prazdroj, pod který patří značky piva Pilsner Urquell a Gambrinus, se při příležitosti stého výročí založení Československa rozhodl uvařit speciál s názvem První. Není na to však sám.

Prazdroj se kvůli výrobě výročního speciálu spojil s jedním z nejznámějších českých minipivovarů – broumským Matuškou. Spojení obou pivovarů při této příležitosti přitom není náhodné. Martin Matuška, jehož jméno broumský podnik nese, v Plzni absolvoval své pivovarské učení. Jeho mistrem byl přitom otec současného obchodního sládka Václava Berky.

Za pomoci odborníků z Prazdroje i z pivovaru Matuška vznikl speciál, který respektuje způsoby vaření plzeňského piva, zároveň ale nabízí pivařům neobvyklý zážitek. Pivo je tak vařeno třírmutovým postupem s využitím plzeňského sladu, amerického chmelu a kvasnic spodního kvašení. Oba pivovary si produkci rozdělily, 1600 hektolitrů vznikne v Plzni a 40 hektolitrů u Matušky.

Kromě současného výročního speciálu vaří Matuška všechna piva zásadně bez filtrace a pasterizace, svrchně i spodně kvašeného typu. Na čepu má především silnější piva vyšší stupňovitosti, nabídku otevírá dvanáctistupňová California a uzavírají sedmnáctky Černá a Zlatá raketa.

 

Facebook Komentáře

Související