Mendelova univerzita chystá další speciál

Sté výročí od založení slaví brněnské Mendelova univerzita opravdu velkolepě. Při příležitosti jubilea škola připravila další speciální pivo s názvem Gregorův ležák.

Pivo mají na starosti odborníci z Ústavu technologie potravin univerzity. Nový nápoj se vyznačuje především speciálním sladem, který vznikl z odrůdy černého ječmene Nudimelanocrithon. Ten se přitom pro vaření piva běžně nevyužívá, škola je první, která se pro jeho využití rozhodla.

Sládci si od piva slibují, že ponese jemné stopy slámy a sena, které by měly být pro tento ječmen specifické. Naopak je pivo méně chmelené, aby jeho specifická chuť vynikla. Celkem vzniklo pouze deset hektolitrů speciálního piva, koupit je ho možné v Akademické vinotéce. Nejedná se přitom o první výroční speciál, předchozí nesl název 1919 a získal pivní ocenění Pivex. Do dalšího speciálu se zapojí i studenti školy.