Obnovené Únětice vstupují do desáté sezóny


Je to devět let, co se v hlavě manželů Tkadlecových zrodil nápad na záchranu tradičního pivovaru v Úněticích severně od hlavního města. Koupili chátrající budovu, která sloužila jako sklad mléčných výrobků, a vrhli se na výrobu piva. První várka piva vznikla 15. května 2011 a brány pivovaru se veřejnosti otevřely o necelý měsíc později.

V průběhu let probíhalo další obnovování projektu a zároveň rozšiřování výrobních kapacit, což plyne ze stále rostoucí obliby podniku. V roce 2015 se pivovar dočkal například nové stáčecí linky na sudy o objemech 30 a 50 litrů piva.

Co si ale v Úněticích můžete dát? Základem jsou typická piva, desítka a dvanáctka. Slabší z piv navazuje na tradiční desítku, která se dříve v pivovaru vařila. Pivo je silně chmeleno dvěma chmely a používá český slad. Dvanáctka je obdobná jako desítka, slibuje ale vyšší plnost a plnější tělo a samozřejmě vyšší obsah alkoholu.

Samozřejmě se ale v Úněticích můžete těšit také na sezónní speciály, například Jarní jantar, Posvícenecký speciál nebo Únětický vánoční speciál.

S pivem jsou spojeny také sezónní akce, které se pravidelně v pivovaru konají. Ty mohou být spojeny například s hudbou nebo různými sportovními aktivitami, koncem dubna se přitom můžete těšit i na Festival Skotské kultury. Kromě skotských kapel se můžete také těšit na tradiční whisky nebo britské sladkosti.

A jak do Únětic vyrazit? Například příměstským vlakem, který vás zaveze do Roztok u Prahy a odtud se vydejte podél údolí roztockého potoka až k pivovaru. Spolehněte se, že si uděláte žízeň na toto výborné pivo.

Facebook Komentáře

Související