Pivo může být až 13 tisíc let staré, odhadují vědci

Nedávný nález v Izraeli pomohl odhalit, že pivo může být dokonce starší než chléb. Právě o stáří těchto dvou potravin se vedly ve 20. století spory.

S objevem přišli vědci ze Stanfordovy univerzity, kteří své bádání zveřejnili v časopisu Journal of Archaelogical Science. Zkoumali jeskyně u izraelské Haify, kde se zaměřili na pohřebiště takzvaných Natúfienů.

Konkrétně archeologové zkoumali hmoždíře a látky, které se na nich uchovaly, a které Natúfienové pro výrobu piva využívali. Jednalo se především o obiloviny nebo zeleninu. Slad tamní kultura ukládala do zvláštních nádob, ve kterých pak docházelo k vaření jídla, a právě i piva. To přitom mělo sloužit především pro náboženské rituály.

Fascinující však na výsledcích není samotná myšlenka vaření piva, ale především to, že tamní kultura dokázala obilniny účelně pěstovat. Tehdejší obživa se přitom zakládala především na sběračství, což ale naopak ukazuje na vyspělost Natúfienů. Jak ukázaly červencové nálezy, ve stejné době tito lidé byli rovněž schopny péct vlastní chléb, je tedy možné, že pivo vzniklo o několik stovek let dříve než pečivo.

Zároveň ale letošní zjištění značně posouvají doposud známou hranici. Očekávalo se, že chléb začali lidé v těchto místech vyrábět teprve před čtyřmi tisíci lety.

Facebook Komentáře

Související