Pivo z belgického kláštera bude bez alkoholu, výrobci se obávají propadu prodejů

Belgie vždy patřila mezi tradiční producenty piva, nové trendy ale dopadly i na místní pivovary, které byly vždy známé tím, že vyráběly nápoje nadprůměrně silné.

Nealkoholickou verzi svého piva však pro širokou veřejnost nyní začne vyrábět tradiční pivovar Leffe, který spadá do koncernu AB InBev. Tradice vaření piva ve stejnojmenném klášteře sahá do roku 1240 a zajímavostí je, že se drtivá většina produkce pivovaru pyšní stupňovitostí více než šest procent.

Pivovar přesto slibuje, že i u nealkoholické verze piva zůstane zachována specifická chuť vyznačující se kouřovými tóny vanilky. Po uvaření a kvašení totiž pivo projde dealkoholizačním procesem, který by měl chuť piva zachovat. Cílem sládků ale především je, aby o Leffe v příštích letech neklesl zájem, stále více mladých totiž mění svůj postoj vůči alkoholu. Odborníci ale také upozorňují, že se jedná o významný zásah do belgických pivovarnických tradic.

Jak ale upozorňuje server Telegraph, nealkoholickým pivům roste v zemi popularita, meziroční růst dosahuje 30 procent. Téměř dvě třetiny Belgičanů zároveň přiznávají, že konzumují příliš mnoho alkoholu a měli by jeho pití omezit.

 

Facebook Komentáře

Související