Pivovary trápí nedostatek sládků, školy se chtějí zaměřit na jejich výchovu

Rozmach pivovarů po celé republice sice těší milovníky piva, ale také trápí samotné podnikatele. O sládky je totiž na pracovním trhu rvačka, sehnat odborníky na vaření piva je tedy problém. Vyřešit ho mají kurzy i nové studijní obory.

O situaci na severu Čech informoval například sever iDnes.cz, podle kterého nyní v Libereckém kraji funguje již 16 pivovarů, ty ale bojují se stárnutím odborníků, jež se vařením piva zabývají. V Turnově tedy na popud Českého svazu pivovarů a sladoven v tamní Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole vznikne obor Pivovarník – Sladovník.

Obor vznikne za spolupráce nedalekého pivovaru Svijany, kde bude probíhat odborná výuka nových odborníků, kteří pak budou moci najít uplatnění například v některém ze 400 minipivovarů, které se v Česku nacházejí.

Na nedostatek sládků již dříve upozornil také server iRozhlas.cz, který dodává, že mnoho českých odborníků mizí za hranicemi, kde se dočkají lepšího finančního ohodnocení. Zájem je o mistry piva například v Japonsku, Jižní Koreji nebo na Filipínách.

Doposud se v Česku na výchovu sládků zaměřovaly jen čtyři odborné školy, roste ale i počet možností na rekvalifikační kurzy. Nabízí je například Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze, v Brně zase ve spolupráci s Mendelovou univerzitou vznikla takzvaná Beer Academy, která poskytuje rekvalifikační kurzy o délce 300 hodin.

Facebook Komentáře

Související